utorok 13. decembra 2011

Vedenie účtovníctva a platenie vysokých daní - časť 2

Kvalitné vedenie účtovníctva, nižšie daňové zaťaženie pre právnické osoby vedúce podvojné účtovníctvo plus pružnejší trh práce plus systémová zmena vzdelávacieho systému plus vyššia vymáhateľnosť práva plus zjednodušenie administratívy plus nižšia miera korupcie plus zlepšenie infraštruktúry plus zjednodušenie daňového systému plus zlepšenie podmienok pre podnikanie = vyššia konkurencieschopnosť štátu = vyššia miera investícií = vyšší rast HDP = vyššia zamestnanosť = vyššia spotreba = vyšší výber daní v absolútnom vyjadrení i pri relatívne nižšom daňovom zaťažení.
Menej je koľkokrát aj viac! Menšie stať = nižšie štátne zásahy do ekonomiky = nižší stupeň ekonomickej nerovnováhy. Znížime dane vrátane odvodov poistenia? Asi bohužiaľ nie. Pravdepodobne sa nám tu v Českej republike v najbližších rokoch nepodarí nájsť zhodu na významnom znížení daní, ale aj tak by sme minimálne mali posunúť orientáciu daňového zaťaženia v smere k nepriamym daniam (DPH, spotrebné dane). Jedna vec sa však zdá úplne nevyhnutnou, a to je reforma dôchodkov a zdravotníctva, ruka v ruke s riešením rigidity trhu práce a neefektívneho školstva. Doženieme susedov? Alebo oni nás?

Môže byť pre nás výzvou zamyslenie analytikov rakúskej Raiffeisenbank nad reálnou možnosťou českej ekonomiky dostihnúť svojou výkonnosťou ekonomiku rakúsku. Podľa ich výpočtov by sa tak malo stať okolo roku 2036. To je samozrejme potešujúce, ale len ťažko si túto skutočnosť dokážem predstaviť bez základných systémových zmien a reforiem. Asi bude jednoduchšie predstaviť si vyrovnanie pozícií so Slovenskom v nasledujúcich 10 rokoch. Pripúšťam, že to prvé je zaujímavejšie. Zase u toho druhého ani nič poriadne robiť nemusíme ...

Nuž, zdá sa, že nás v nasledujúcich 20 rokoch a ďalej čaká neskutočne veľa práce. Je len na nás, ktorú cestu si vyberieme. Či to bude populistická jazda na mieste, v znamení riešenia nedôležitých poplatkov v zdravotníctve, radarov, kôrovcov, štátnych maturít a táranie o potieranie korupcie, alebo cesta zásadných reforiem, kde štát sa stáva menším, efektívnejším a pre niekoho prekvapivo i bohatším. A to nie je žiadna rozprávka, ale reálna skutočnosť, ktorá sa nám za posledných 70 rokov bohužiaľ neuveriteľne vzdialila.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára